czwartek, 20 lutego 2014

Jarmuż - zdrowe chipsy

Dzisiaj chciałabym pokazać Wam jak w prosty i szybki sposób możecie zrobić sami w domu zdrowe chipsy z jarmużu :) Jedyną trudnością może być jego zdobycie. Mi jednak udało się go kupić w realu.
Jarmuż to warzywo bogate w wartości odżywcze. Zawiera bardzo dużo witaminy A, E, B1,B2, B6, PP, C, K a nawet jest doskonałym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Porcja jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wit A i C! Warzywa kapustowate w tym właśnie jarmuż zawierają w sobie sulforafan, czyli związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe (m.in piersi i jajników).


Przepis na chrupiące chipsy z jarmużu:





Myjemy jarmuż. Ja wykorzystałam 3 liście i wyszło sporo chipsów. Następnie rwiemy go na kawałki wzdłuż głównej łodygi.



Z 3 liści wyszło mi tyle kawałków. Na blaszce powinien być położony papier do pieczenia, ale nie miałam. Blaszkę polałam olejem z pestek winogron.Następnie rozłożone na blaszce liście jarmużu polałam olejem z pestek winogron i później ręką starałam się go wetrzeć we wszystkie kawałki.



Na koniec jarmuż posoliłam i posypałam cynamonem ( przepraszam, ale nie zrobiłam zdjęć). Tak przyrządzone liście włożyłam do piekarnika na górę - dół temp 180st. Jarmuż piekł się około 10 - 15 min.





Tak wyglądał po upieczeniu :) Polecam wypróbować przepis, jeśli tylko możecie kupić jarmuż u Was w sklepach.



13 komentarzy:

  1. chętnie bym zjadła :) rok temu robiłam chipsy z jabłek, teraz u mnie gorzej z piekarnikiem i opłatami za prąd ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, chętnie bym zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam pytanie, jaki on ma smak...? widziałam ze wiele osób dodaje go do soków warzywnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm właśnie smak jest taki specyficzny.. trudno określić, trochę jak kalafior, surowy jest gorzkawy ;)

      Usuń
  4. Ale mi smaka zrobiłaś :P Jak gdzieś znajdę jarmuż to na pewno sobie zrobię takie chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy tego nie jadłam, ale brzmi kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam jarmużu, mimo, iż hodują go Teście w ogrodzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, nigdy czegoś takiego nie jadłam. Ciekawa jestem jaki ma smak, kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło słyszeć, zwłaszcza, że prowadzisz bloga kulinarnego :) polecam bardzo spróbować!

      Usuń
  8. źle mnie zrozumiałaś
    ta się przyjało, że dzień kobiet to kwiatek, chłopaka to coś słodkiego, a walentynki coś romantycznego jak wspomniana przeze mnie kolacja itp. wiadomo, że różne pary mogą przeróżnie obchodzić te dni. ale moim zdaniem Walentynki są ważniejsze niż te dwa dni...
    ja w porównaniu do większości blogerek czytam posty od A do Z. i wiem, że napisałaś o tych pomysłach. ja do nich nawiązałam w innym kontekście - nie jako pomysły na spędzanie Walentynek, a jako o prezentach do porównania z dniem chłopaka i dniem kobiet.



    jarmuż? nie widziałam nigdy w sklepach, ale się rozejrzę, bo dzięki Twojemu wpisowi wiem jak wygląda ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie jadłam jarmużu, do dziś nawet nie wiedziałam jak wygląda :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takiego warzywa nie widziałam i nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała, bo ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :))